mmm1243

mmm1243

Starszy Kucharz
[Przepisów: 8]

Włoska granita cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Granita to jeden z włoskich specjałów, idealnie chłodzi w upalne dni. O smaku cytrynowym lub limonkowym zaskakuje tym, że jest jednocześnie kwaśny i słodki. We Włoszech podawany z bułeczką tzw. brioche.

Włoska granita cytrynowa

Składniki:

Włoska granita cytrynowa

 

  • 2 duże cytryny
  • 50 g cukru pudru
  • 350 ml wody

 

Sposób przygotowania:

Włoska granita cytrynowa
Wycisnąć sok z cytryn, połączyć z wodą i cukrem. Włożyć do rondelka i gotować aż do rozpuszczenia się cukru. Zostawić do wystudzenia. Przelać do plastikowego pojemnika, włożyć granitę do zamrażarki. Podawać tak, by miało strukturę sorbetu owocowego. Zamiast cytryn można wykorzystać limonki, granita będzie bardziej delikatna i mniej kwaśna.