marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Granita z mięty pieprzowej.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gałązki mięty opłukać,osączyć.Sporządzić syrop z wody i cukru,mięty i miodu.Zagotować,ostudzić.Syrop przelać do miski.Zamrozić z czekoladą.

Granita z mięty pieprzowej.

Składniki:

Granita z mięty pieprzowej.

 

  • 500 ml.wody,
  • 90 g.cukru,
  • 2-3 gałązki świeżej mięty pieprzowej,
  • 1 łyżka miodu płynnego,np.lipowego,
  • 60 kostek czekolady miętowej.

Sposób przygotowania:

Granita z mięty pieprzowej.
Gałązki mięty opłukać i osaczyć.Wodę z cukrem wymieszać w garnku,zagotować i jeszcze chwilę pogotować.Zdjąć garnek z ognia.Włożyć do syropu gałązki mięty na 2-3 min.,potem wyjąć,dodać do syropu miód,wymieszać,ostudzić.Ostudzony syrop przelać do miski odpornej na zamrażanie,przykryć,wstawić do zamrażalnika na 4-5 godz,co jakiś czas przemieszać widelcem.Tabliczki czekolady miętowej włożyć na
pół godziny do zamrażalnika i też zamrozić,a po wyjęciu pokroić
czekoladę na drobne kawałeczki i wymieszać z granitą miętową.Do
przybrania deseru dodać opłukane i osuszone gałązki mięty,oderwać listki.Granitę miętową przełożyć do małych czarek
i podawać udekorowaną listkami mięty.

Tagi:

czekolada