ewelinuśka

ewelinuśka

Szef Kuchni
[Przepisów: 90]

Granita z truskawek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przygotowanie: 15 minut + 2 godziny na schłodzenie.

Granita z truskawek

Składniki:

Granita z truskawek

 

  • 1 kg truskawek;
  • mały kawałek imbiru;
  • 20 dag cukru;
  • łyżeczka esencji waniliowej;
  • kilka truskawek i listków mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Granita z truskawek
Truskawki umyć, obrać z szypułek i pokroić na kawałki. Dodać obrany i posiekany imbir, cukier oraz esencję waniliową i zmiksować razem. Przełożyć granitę do pucharków i umieścić w zamrażarce na 2 godz. Co 15 min. mieszać w pucharkach widelcem, tak by deser nabrał konsystencji luźno połączonych kryształków. Wyjąć pucharki na krótko przed podaniem, udekorować owocami i listkami mięty.