marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Granita z zielonej herbaty.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zaparzyć esencję herbacianą zieloną i przestudzić.Wodę z cukrem wymieszać i zagotować.Zdjąć z ognia,dolać esencję i miód.wymieszać.Zamrażać.

Granita z zielonej herbaty.

Składniki:

Granita z zielonej herbaty.

 

  • 500 ml.wody,
  • 90 g.cukru gronowego lub trzcinowego,
  • 300 ml.esencji z zielonej herbaty,
  • 1 łyżka miodu,np.lipowego lub akacjowego,
  • listki świeżej mięty do przybrania.

Sposób przygotowania:

Granita z zielonej herbaty.
Esencję herbacianą z zielonej herbaty zalać wrzątkiem i przestudz-
-ić na oknie.Następnie odmierzyć miarką esencję tak,aby wyszła
odmierzona ilość do deseru.Wodę z cukrem wymieszać i zagotować.Pogotować jeszcze z chwilę.Zdjąć garnek z ognia,wlać
odmierzoną ilość esencji wraz z miodem.Wymieszać i ostudzić.Ostudzony syrop przelać do miski odpornej na zamrażanie,
przykryć i wstawić do zamrażalnika.Zamrażać masę z 4-5 godz.Co
pół godziny masę energicznie zamieszać.Po wyjęciu z zamrażalni-
-ka masę przełożyć do 6 pucharków i udekorować deser świeżymi
listkami mięty.