Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Grillowane pałki kurczaka w marynacie węgierskiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Grillowane pałki kurczaka w marynacie węgierskiej to dość pikantny sposób na grillowane drobiowe mięso.

Grillowane pałki kurczaka w marynacie węgierskiej Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Grillowane pałki kurczaka w marynacie węgierskiej

 

  • 5 pałek z kurczaka

 

  • marynata:
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy węgierskiej
  • sól
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego

 

Sposób przygotowania:

Grillowane pałki kurczaka w marynacie węgierskiej
W misce przygotowujemy marynatę: wlewamy olej, dodajemy sól, przyprawę węgierską, ketchup i mieszamy.

Pałki z kurczaka myjemy, oczyszczamy i wkładamy do marynaty, obtaczamy w niej, oprószamy papryką słodką i ostrą, odkładam do lodówki na minimum 5 godzin.

Pałki z kurczaka wyciągamy na grill i grillujemy przez kilkanaście minut obracając co pewnie czas by całość była u grillowana. 
Grillowane pałki kurczaka w marynacie węgierskiej
do miski przekładamy składniki marynaty
Grillowane pałki kurczaka w marynacie węgierskiej
składnika marynaty dokładnie mieszamy w misce
Grillowane pałki kurczaka w marynacie węgierskiej
do marynaty wkładamy pałki z kurczaka i obtaczamy w niej
Grillowane pałki kurczaka w marynacie węgierskiej
pałki oprószamy paprykami i wstawiamy do lodówki
Grillowane pałki kurczaka w marynacie węgierskiej
pałki z kurczaka przekładamy na grilla i grillujemy