Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1336]

Kurczak cytrynowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Na niedzielny obiadek, polecam pieczonego kurczaka cytrynowego z ziemniakami. Mięsko fajnie przeszło przyprawami, możemy podawać na zimno i na gorąco.

Kurczak cytrynowy

Składniki:

Kurczak cytrynowy

mięso do pieczenia

  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

marynata

  • łyżka suszonego tymianku i bazylii
  • oliwa - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Kurczak cytrynowy
Filety rozciąć , oczyścić z kostek i błonek , opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie natrzeć sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

Do miski wlać oliwę, dodać bazylię suszoną i tymianek, wymieszać. Mięso dobrze natrzeć marynatą, włożyć do woreczka , zawiązać i odstawić na 3 godziny, lub na całą noc do lodówki.

Na godzinę przed pieczeniem, wyjąć mięso z lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stop, piec 45 minut.