dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Kurak w majonezowej glazurce

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Mięsa pieczone np. mieso kurczaka zuskuje dobrego smaku i rumianego wyglądu kiedy posmarujemy je przed pieczeniem majonezem.

Kurak w majonezowej glazurce

Składniki:

Kurak w majonezowej glazurce

 

Sposób przygotowania:

Kurak w majonezowej glazurce
Ćwiartki kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki tj na udka i podudzia, myjemy pod bieżąca wodą i osuszamy na papierowym ręczniku.

Mięso nacieramy solą, pieprzem, chili, czosnkiem suszonym i zostawiamy do zamarynowania na 2 godziny lub na całą noc. Kurczaka przed pieczeniem smarujemy za pomocą pędzelka majonezem i układamy w blaszce lub w patelni z metalowymi elementami w której możemy piec. Podlewamy wodą.

Pieczemy 30 min w 180st pod przykryciem z folii aluminiowej i 15 min bez przykrycia.

Tagi:

kurczak mięso