Sposób przygotowania:
Udka w sosie z suszonych moreli i śliwek
Udka z kurczaka opłucz, osusz. Zamarynuj w sosie sojowym, czosnku, dopraw pieprzem i odrobiną soli. Odstaw na 30 min.
W garnku rozgrzej masło, kiedy zacznie się pienić dodaj utarty ząbek czosnku. Smaż na najmniejszym ogniu przez 30 sekund.
Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Podsmaż mięso, aż się zrumieni. Mięso przełóż do dużego rondelka.
Na tej samej patelni podsmaż cebulę przez 2-3 min, aż zmięknie i włóż również do rondelka. Do rondelka dodaj suszone owoce, gruszkę, miód. Podlej wywarem, duś pod przykryciem na małym ogniu przez 30 min. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ryżem.
W garnku rozgrzej masło, kiedy zacznie się pienić dodaj utarty ząbek czosnku. Smaż na najmniejszym ogniu przez 30 sekund.
Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Podsmaż mięso, aż się zrumieni. Mięso przełóż do dużego rondelka.
Na tej samej patelni podsmaż cebulę przez 2-3 min, aż zmięknie i włóż również do rondelka. Do rondelka dodaj suszone owoce, gruszkę, miód. Podlej wywarem, duś pod przykryciem na małym ogniu przez 30 min. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ryżem.