agi0911

agi0911

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Udka w sosie z suszonych moreli i śliwek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Super obiad, szybki w przygotowaniu, sos z suszonych owoców i ryż to dobre połączenie, do tego chude mięso, proste w przygotowaniu. Polecam.

Udka w sosie z suszonych moreli i śliwek

Składniki:

Udka w sosie z suszonych moreli i śliwek

 

  • udka z kurczaka 2 szt - 600 g

 

  • sos sojowy - 2 łyżki

 

 

  • olej - 2 łyżki

 

  • duża cebula, pokrojona w kostkę

 

  • szklanka suszonych owoców: morela, śliwka,

 

  • 2-3 kawałki gruszki w syropie, pokrojone w kostkę

 

 

  • szklanka wywaru

 

  • ryż paraboiled - 200 g

 

  • łyżeczka przyprawy curry

 

 

 

  • wywar drobiowy - 400 ml

Sposób przygotowania:

Udka w sosie z suszonych moreli i śliwek
Udka z kurczaka opłucz, osusz. Zamarynuj w sosie sojowym, czosnku, dopraw pieprzem i odrobiną soli. Odstaw na 30 min.

W garnku rozgrzej masło, kiedy zacznie się pienić dodaj utarty ząbek czosnku. Smaż na najmniejszym ogniu przez 30 sekund.

Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Podsmaż mięso, aż się zrumieni. Mięso przełóż do dużego rondelka.

Na tej samej patelni podsmaż cebulę przez 2-3 min, aż zmięknie i włóż również do rondelka. Do rondelka dodaj suszone owoce, gruszkę, miód. Podlej wywarem, duś pod przykryciem na małym ogniu przez 30 min. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ryżem.   

Tagi:

danie kurczak