szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Mozaika drobiowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Domowa wędlina drobiowa czyli wyrób z cyklu wiem co jem. Smakuje wyśmienicie, można doprawić tak jak się lubi.

Mozaika drobiowa Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Mozaika drobiowa

 

  • 800 g filetu z kurczaka
  • 1,5 łyżeczki soli peklowej
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka

Sposób przygotowania:

Mozaika drobiowa
Filet z kurczaka po umyciu i osuszeniu kroimy w kostkę. Przekładamy do miski i dodajemy sól peklową, żelatynę oraz przyprawę. Całość dokładnie mieszamy z mięsem.

Odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso przekładamy do szynkowaru, dość mocno dociskając. Zamykamy szynkowar i chłodzimy dobę w lodówce.

Wyciągamy z lodówki i gotujemy całość ok 90 minut na małym ogniu. Po tym czasie całość studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce przez noc.

Następnego dnia wyciągamy wędlinę z szynkowaru. 
Mozaika drobiowa
Filet z kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w kostkę
Mozaika drobiowa
Mieso przekładamy do miski i posypujemy przyprawami
Mozaika drobiowa
Całość dokładnie mieszamy aż do połącznia
Mozaika drobiowa
Przekładamy mięso do szynkowaru i dość ciasno ugniatamy
Mozaika drobiowa
szynkowar szczelnie zamykamy do schłodzeniu gotujemy