Sposób przygotowania:
grillowany ananas z sosem czekoladowym
Z ananasa odkrajamy górę i dół, stawiamy go pionowo na desce do krojenia i odkrajamy skórkę. Musimy ją dokładnie usunąć, w przeciwnym razie pozostałości będą drażniły język. Po obraniu, kroimy go wzdłuż na pół, następnie w ósemki, z kórych nożem odcinamy zdrewniły środek. Każdy kawałek nadziewamy na patyczek do szaszłyków i układamy na grillu. Grillujemy około 10 minut, obracając w trakcie. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce. Jeśli nie zrobimy tego w domu, możemy ją połamać w kostki, włozyć do słoiczka lub do żaroodpornej miseczki (do czegoś, co można postawić na grillu) i ustawiamy na grillu, z boku, tak aby czekolada się rozpuściła. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy śmietankę i whisky (lub inny ulubiony alkohol, albo też z niego rezygnujemy), mieszamy. Kawałki ananasa zdejmujemy z grilla, polewamy sosem czekoladowym i jemy na ciepło.