Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Grubaśne sodziaki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne , pulchne śmietanowe " paczuszki" z cukrem pudrem!

Grubaśne sodziaki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grubaśne sodziaki

 

  • mąka - 250 g
  • jajka - 1 duże lub 2 małe
  • śmietana 18% kwaśna - ok. 100 ml
  • soda - 1 łyżeczka
  • cukier - 3 łyżki
  • sól - szczypta

 

  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Grubaśne sodziaki
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i szybko zagniatamy. ( Ciasto powinno mieć konsystencję nieco rzadszą niż ciasto na pierogi ).Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.Kroimy na romby. Smażyć na głęboki oleju po ok. minutce z każdej strony. Osuszamy na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem. Zajadamy! Smacznego!
Grubaśne sodziaki
Pyszne , pulchne śmietanowe " paczuszki" z cukrem pudrem!
Grubaśne sodziaki
Pyszne , pulchne śmietanowe " paczuszki" z cukrem pudrem!
Grubaśne sodziaki
Pyszne , pulchne śmietanowe " paczuszki" z cukrem pudrem!
Grubaśne sodziaki
Pyszne , pulchne śmietanowe " paczuszki" z cukrem pudrem!

Tagi:

jajko jajka