Rodzinny obiad spożywany w gronie bliskich osób to ważna sprawa, zwłaszcza dla małych domowników. Wspólnie jedzone obiady uczą dzieci regularnego jedzenia i  odpowiednich nawyków żywieniowych. To właśnie my - dorośli powinniśmy pokazywać, jak mądrze się odżywiać. Obiad, to główny i najbardziej treściwy z posiłków, składa się przeważnie z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Obiad każdemu dziecku, powinien dostarczyć energii, a także wszystkich potrzebnych składników odżywczych.

Zupa to bardzo treściwe i sycące danie, które znakomicie rozgrzewa organizmy naszych maluchów w zimowe dni. Natomiast latem w postaci chłodników przynosi upragnione orzeźwienie. Odpowiednio ugotowana ma wiele witamin i minerałów m.in. potas, fosfor, wapń, żelazo. Uwielbiany przez dzieci rosół, zupa pomidorowa lub kalafiorowa sprawdzają się doskonale!  

Bardzo ważne w menu obiadowym najmłodszych jest też chude mięso bogate w białko, ryby zawierające zdrowe kwasy tłuszczowe, sezonowe owoce i warzywa bogate w witaminy. Starajmy się urozmaicać obiady i podawać dzieciom to co lubią. Jeśli maluch bardziej gustuje w słodkich posiłkach, na drugie danie obiadowe można zaserwować pierogi z jagodami lub truskawkami albo knedle czy kluski na parze z jogurtem.

Zapraszamy do zapoznania się przepisami na obiady dla niejadków!


Zdjęcie: Fotolia

Kluseczki dla dzieci

Kluseczki dla dzieci

Różnego rodzaju kluski można podawać dzieciom już po 10. miesiącu życia. Pomysłów na kolację z udziałem kluseczków jest mnóstwo i można je wzbogacać o różnorodne dodatki. Ulubioną potrawą wielu maluchów są kluski z serem, a każdy mały amator potraw mlecznych chętnie zje kluski lane na mleku. Jeśli malec ma ochotę na nieco słodszą kolację, świetnym rozwiązaniem będą knedle ze śliwkami. Delikatnym i pysznym daniem są kluski francuskie, które można uzupełnić o sos pieczeniowy z kawałkami polędwiczki.

Zupy dla dzieci

Zupy dla dzieci

Zupa jest posiłkiem, którego nie może zabraknąć przy obiedzie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Dostarcza sporej dawki warzyw i świetnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. W sezonie letnim doskonałą odmianą są chłodniki, które oprócz warzyw, są źródłem pełnowartościowego białka. Sycącym daniem są zupy kremy, które wyśmienicie smakują z dodatkiem grzanek. Najczęściej są przyrządzane na bazie dyni bądź brokułów. Świetnie sprawdzają się również w żywieniu niemowląt. Każde dziecko ze smakiem zje tradycyjną zupę polską - pyszny rosół z makaronem czy pomidorową z ryżem.

Kotlety dla dzieci

Kotlety dla dzieci

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez kotleta schabowego czy mielonego z tłuczonymi ziemniaczkami i buraczkami. Tradycyjnego schabowego można wzbogacić o pieczarki lub przygotować w inny sposób – namaczając w mleku. Ulubioną wersją kotletów wśród większości dzieci są kotlety z piersi kurczaka, a chrupiąca panierka, lekkie i miękkie mięso w środku sprawią, że kotlet devolay z żółtym serem zasmakuje każdemu.
 

Kluski dla dzieci

Kluski dla dzieci

Kluski dla dzieci powinny być lekkostrawne i atrakcyjne wizualnie (np. zabarwione na różne kolory i uformowane w ciekawe kształty). Można je podawać na słodko z dodatkiem owoców, zaś na słono np. ze szpinakiem. Warto pamiętać by nie przygotowywać dzieciom klusków z grzybami lub orzechami, które są ciężkostrawne i mogą powodować zatrucia. Dzieciom najbezpieczniej przygotowywać kluski ziemniaczane, na parze lub lane.

Placki warzywne

Placki warzywne

Sycącą potrawą na kolacje są rozmaite placki przygotowane na bazie warzyw. Można je uzupełnić o sos bezmięsny lub z dodatkiem piersi z kurczaka czy szynki. Dietetycznym posiłkiem często przyrządzanym w sezonie letnim są placki z cukinii i marchewki, do których wykonania potrzebujemy mąki, jajka, mleka i, oczywiście, startej cukinii i marchwi. Dziecku można zaserwować również zdrowe placki z kaszy manny ozdobione owocami.

Placki dla dzieci

Placki dla dzieci

Placki dla dzieci powinny być zdrowe i smaczne oraz oryginalnie udekorowane. Najlepsze będą słodkie placki z owocami: bananami, jabłkami malinami lub brzoskwiniami. Dobrze sprawdzą się także lekkie i pożywne placuszki jogurtowe. Można przyrządzić je w wersji bezglutenowej z mąką i proszkiem do pieczenia, które nie zawierają glutenu. Placki dla dzieci można przygotować również w wersji wytrawnej – z warzyw: z ziemniaków, cukinii, buraków czy z marchewki.

Makaron dla dzieci

Makaron dla dzieci

Makaron dla dzieci przygotuje się zarówno w wersji na słono, jak też na słodko. Jest on doskonałym pomysłem na pożywny i szybki obiad dla małych smakoszy. Wyśmienitą, słodką potrawą jest makaron z truskawkami. Znakomicie smakuje przyrządzony na bazie owoców świeżych, ale również z mrożonych. Danie można serwować z pyszną bitą śmietaną zrobioną ze słodkiej śmietanki kremówki 36% i cukru udekorowaną listkiem świeżej mięty. Sycącym posiłkiem będzie spaghetti w sosie pomidorowym z kurczakiem lub cielęcymi pulpecikami.

Kotleciki dla dzieci

Kotleciki dla dzieci

Najbardziej lubianymi przez dzieci kotletami są te przygotowane z delikatnego mięsa drobiowego, np. z piersi z kurczaka w chrupiącej panierce z bułki tartej. Zdrowszą propozycją będą kotleciki dla dzieci obtoczone w płatkach owsianych. Smaczną potrawą są kotlety warzywne przyrządzone z kalafiora, którego można ugotować w bulionie. Kalafior rozgniata się widelcem i dodaje się do niego jaja, bułkę tartą i przyprawy. Z masy formuje się kotlety, obtacza się je w bułce i smaży na rozgrzanym oleju.

Pierogi dla dzieci

Pierogi dla dzieci

Każde dziecko uwielbia produkty mączne, a na szczególną uwagę zasługują pierogi. Dobre ciasto na pierogi powinno cechować się miękkością i elastycznością. Aby je przygotować wystarczy mąka, olej, gorąca woda oraz sól. Najpopularniejsze wśród pierogów są pierogi ruskie, dla których farsz przyrządza się z ziemniaków, białego sera i cebuli. W sezonie letnim żadne dziecko nie oprze się pierogom z jagodami czy truskawkami, a te z kaszą na słodko przywołają w pamięci wspomnienia z obiadów u babci. Wykwintną i wytrawną postacią tej potrawy są pierogi ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym.

Surówki dla dzieci

Surówki dla dzieci

Niezbędnym dodatkiem do obiadu są surówki, będące znakomitym źródłem witamin i składników mineralnych. Jedną z bardziej lubianych przez dzieci jest surówka z marchwi, selera i jabłka. Do potraw mięsnych i rybnych świetnie sprawdza się także surówka z kapusty czerwonej lub pekińskiej.

Polecane przepisy do kategorii Obiad dla dzieci

Znaleźliśmy 1526 przepisów w kategorii Obiad dla dzieci

Rosół przyzwoity

Rosół przyzwoity

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Justi2401 Justi2401

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Placuszki gruszkowe

Placuszki gruszkowe

ziutula ziutula

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa

Agnieszka 72 Agnieszka 72

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: