Sposób przygotowania:
Gruszki pieczone
Umyte gruszki obrać ze skórki i skropić sokiem cytrynowym. W dużym rondlu zagotować wodę i dodać do niej resztę soku cytrynowego, cukier, cynamon oraz goździki. Na końcu włożyć do wody gruszki i ugotować je do miękkości. Podczas gotowania syrop powinien zakrywać owoce. Ugotowane gruszki pozostawić w syropie do wystygnięcia, następnie wyjąć je na talerz, ułożyć w pewnej odległości od siebie i wstawić do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem deseru sporządzićpolewę czekoladową: czekoladę wkruszyć do rondelka, dodać 5 łyżek ciepłego mleka, cukier, roztopić nad parą i utrzeć na gładką masę. Gorącą masą polać schłodzone gruszki tak, by nie pokryła całych owoców. Brzeg talerza z gruszkami można przybrać bitą śmietaną wyciśniętą z rękawa cukierniczego. Smacznego