Sposób przygotowania:
Gruszki pod kakaową kruszonką z musli
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Umyte gruszki obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić je w niezbyt grube kawałki, w niezbyt duże plastry bezpośrednio do naczynia, w którym będziemy je zapiekać. Pokrojone i umieszczone w naczyniu gruszki posypać z wierzchu waniliowym cukrem i 1 łyżką białego cukru. Przygotować kruszonkę: masło połączyć, rozetrzeć razem z mąką, gorzkim kakao, musli (dodałam mieszankę musli, które składało się z różnorakich ziarenek - sezam, orzechy, słonecznik i dodatkowo było obsypane, przyprawione cynamonem, który nadał kruszonce jeszcze przyjemniejszego aromatu) oraz z 3 łyżkami cukru. Powstałą kruszonką obsypać ułożone w naczyniu gruszki tak, by gruszki były całkowicie przykryte, schowane pod kruszonką. Gruszki z kruszonką wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec je przez około 30 minut.