Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Owoce zapiekane pod kruszonką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

właściwie to nie było nic na deser a mieliśmy ochotę na coś pysznego...kilka owoców, szybko zagnieciona kruszonka i pyszny deser gotowy!

Owoce zapiekane pod kruszonką

Składniki:

Owoce zapiekane pod kruszonką

 

 

  • dodatki:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • kilka łyżek sosu karmelowego albo polewy czekoladowej

 

 

Sposób przygotowania:

Owoce zapiekane pod kruszonką
Gruszki i banany umyć, obrać, z gruszek usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki, ale nie za drobno, i skropić sokiem z cytryny. Ananasy i brzoskwinie z puszki osączyć dokładnie, także podzielić na mniejsze części. Truskawki świeże opłukać, osączyć, pozbawić szypułek; mrożonych nie rozmrażać! Masło rozetrzeć z mąką, cukrem i solą na grudkowatą masę. Naczynie do zapiekania posmarować cienko masłem, wyłożyć owoce, posypać grubo kruszonką. Zapiekać 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż wierz dobrze się zrumieni.
Nakładać porcje gorącego deseru na talerzyki albo do pucharków. Podawać z dużą łyżką bitej śmietany (ubitej bez cukru, deser jest wystarczająco słodki) i polać ew. sosem karmelowym albo polewą czekoladową.
Polecam bo to na prawdę pyszny deser!

Tagi:

sosy