Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Gruszki smażone w płatkach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Delikatne cynamonowe gruszki i chrupiąca panierka.

Gruszki smażone w płatkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gruszki smażone w płatkach

 

Sposób przygotowania:

Gruszki smażone w płatkach
Płatki miksujemy, drobniejsze ładniej przywrą do owoców. Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy szczyptę soli oraz cynamon, dokładnie mieszamy. Gruszki obieramy i kroimy na ósemki. Dokładnie obtaczamy w jajku aby były mokre i pachnące cynamonem, a następnie przekładamy do płatków. Dokładnie obtoczone kładziemy na gorącej patelni z niewielką ilością oleju. Smażymy chwilkę aby się lekko zarumieniły. Podajemy z bitą śmietaną.
Gruszki smażone w płatkach
Jajko mieszamy z cynamonem i szczyptą soli.
Gruszki smażone w płatkach
Szklankę płatków miksujemy na dość drobną panierkę.
Gruszki smażone w płatkach
Obrane i pokrojone w ósemki gruszki panierujemy w jajku i płatkach.
Gruszki smażone w płatkach
Smażmy krótko, aby nam się tylko panierka lekki przyrumieniła.