Sposób przygotowania:
Gruszki w kruchym cieście
Mąkę- 3 łyżki odłożyć, przesiać na stolnicę. Margarynę- 1 łyżkę odłożyć pokroić na kawałki, wrzucić na mąkę. Dodać żółtka, cukier puder i sól. Siekać nożem, aż składniki się połączą. Ciasto szybko wyrobić rekami, podsypując mąką. Ciasto uformowac w kulę, owinąć folią i wstawić na 30 minut do lodówki. Gruszki, umyć, obrać zostawiając ogonki, przekroić wzdłuż, wydrążyć gniazda nasienne. Rodzynki sparzyć, odsaczyć, zalać wódką, wymieszać z orzechami i miodem. Połówki gruszek napełnić nadzieniem, złożyć. Ciasto rozwałkować, pociąć na kwadraty o boku około 15 cm. Każdą gruszkę owinąć ciastem, tak by ogonek wystawał, brzegi dokładnie skleić. Ciasto ponakłuwać. Białko lekko ubić. blachę wysmarować margaryną, ułożyć gruszki, każdą posmarować białkiem. Piec 20 minut na złoty kolor w temp. 180 stop. C.