goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Gruszki w migdałach i cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świetny deser dla rodziny jak i na rodzinne przyjęcia. Gorąco polecam także wersję z jabłkami.

Gruszki w migdałach i cieście francuskim

Składniki:

Gruszki w migdałach i cieście francuskim

 

  • gruszki 8 sztuk
  • ciasto francuskie mrożone 30 dag
  • cukier 3/4 szklanka
  • migdały mielone 15 dag
  • żółtko 2 sztuki
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Gruszki w migdałach i cieście francuskim
Gruszki oczyszczamy, miąższ kroimy w kostkę. Razem z cukrem dusimy, zalewamy 6-cioma łyżkami wody, dusimy ok. 10 minut. Następnie owoce przecieramy przez sitko.
Ciasto rozwałkowujemy (niezbyt cienko) i wykrawamy kółeczka o średnicy ok. 10 cm. Smarujemy je rozkłóconym żółtkiem wymieszanym z cukrem i smażymy je ok. 15 minut w 220 stopniach. Do musu jabłkowego dodajemy migdały i mieszamy. Masą przekładamy ciasto francuskie, wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto gruszki