alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Gruszki w różowym winie z sosem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Gruszki z słodkim karmelowym sosem są bardzo smaczne.

Gruszki w różowym winie z sosem

Składniki:

Gruszki w różowym winie z sosem

 

  • 2 gruszki
  • 250 ml francuskiego wina różowego
  • 4 łyżki cukru
  • 3 goździki
  • kawałek kory cynamonu
  • kawałek laski wanilii
  • żurawina staropolska
  • Sos karmelowy
  • 200 g cukru
  • 150 ml kremówki

Sposób przygotowania:

Gruszki w różowym winie z sosem
Gruszki obrać z skórki pozostawiając ogonek, wydrążyć gniazda nasienne. Do wina dodać cukier, goździki, korę cynamonu. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż , wyskrobać ziarenka i razem z kawałkami laski dodać do wina. Do wina włożyć gruszkę i gotować około 10-15 min na lekkim "mruganiu". Gruszki wyjąć i ostudzić. Sos karmelowy: cukier lekko karmelizować dodać śmietanę i mieszać do połączenia składników. Do środka każdej gruszki dodać żurawinę staropolską. Zimny sos przelać na talerzyk, ułożyć gruszki i udekorować listkami mięty.