blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Gruszki w śmietanie czekoladowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świetny przepis naprawde polecam!!!

Gruszki w śmietanie czekoladowej

Składniki:

Gruszki w śmietanie czekoladowej

 

  • 3 duże dojrzałe gruszki,
  • 2 łyżki soku cytrynowego,
  • 200 mł wódki gruszkowej,
  • 20 dag kremówki,
  • cukier waniliowy,
  • 5 dag gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Gruszki w śmietanie czekoladowej
umyte gruszki obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Zamarynować w soku cytrynowym i wódce gruszkowej. Ściąć wypukłości gruszek, aby podczas napełniania śmietaną nie chwiały się. Odłożyć 2 łyżki śmietany, a resztę ubić z cukrem waniliowym. Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w gorątej kąpieli wodnej. Lekko ostudzoną czekoladę połączyć z 2 łyżkami śmietany i natychmiast przelać do śmietany waniliowej. Przygotowaną masą napełnić wydrążone gruszki. Wstawić do lodówki do schłodzenia.