paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Gruszki w sosie z wanilią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo pyszny deser z gruszkami polanymi sosem waniliowym

Gruszki w sosie z wanilią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gruszki w sosie z wanilią

 

  • 2 sztuki gruszki
  • 2 sztuki żółtka
  • 1/2 szklanki śmiatana
  • 1 sztuka laska wanilii
  • 3 łyżki cukier puder
  • 1/2 sztuki sok z cytryny
  • 2-3 łyżki cukier trzcinowy
  • do smaku biała czekolada
  • 2 łyżki likier pomarańczowy

Sposób przygotowania:

Gruszki w sosie z wanilią
Z laski wanilii wyciągnąć nożem miąższ. Gruszki obieramy ze skórki. Do wysokiego wąskiego rondla wlać wodę 0,6 litra dodać likier pomarańczowy, sok z cytryny oraz cukier. Gdy woda się zagotuje zmniejszyć ogień włożyć gruszki i gotować około 10 minut. Żółtka ubijamy z wanilią i cukrem pudrem na puszystą jasną masę. Do masy jajecznej stopniowo dodajemy śmietanę delikatnie mieszając. Sosem polewamy wyjęte z wody gruszki . Posypujemy kawałkami startej białej czekolady.
Gruszki w sosie z wanilią
Laskę wanilii naciąć i końcem noża wydrążyć miąższ.
Gruszki w sosie z wanilią
Do wysokiego wąskiego rondla wlać wodę 0,6 litra dodać likier pomarańczowy, sok z cytryny oraz cukier. Gdy woda się zagotuje zmniejszyć ogień włożyć gruszki i gotować około 10 minut.
Gruszki w sosie z wanilią
Żółtka ubijamy z wanilią i cukrem pudrem na puszystą jasną masę.
Gruszki w sosie z wanilią
Do masy jajecznej stopniowo dodajemy śmietanę delikatnie mieszając.