msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Gruszki w syropie 2.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczne gruszeczki.Można wykorzystać do deserów,naleśników lub zajadać prosto ze słoiczka.

Gruszki w syropie 2. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gruszki w syropie 2.

 

  • ok.2 kg twardych,nieprzejrzałych gruszek
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

  • cukru,płaska łyżeczka ziaren kolendry i 5 goździków i 2 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Gruszki w syropie 2.
Do miski wlewamy zimną wodę i zakwaszamy ją 2 łyżkami soku z cytryny. Gruszki myjemy,obieramy,przekrawamy wzdłuż na cztery części i wycinamy gniazda nasienne.Ćwiartki gruszek od razu wkładamy do wody z sokiem,by nie ściemniały. W garnku gotujemy wodę z cukrem,2 łyżkami soku z cytryny,kolendrą i goździkami.Przygotowujemy syrop ok.3-5 minut i wrzucamy kolejno ćwiartki gruszek tak,by syrop nie przestawał się gotować.Na małym ogniu partiami gotujemy gruszki ok.10 minut.Powinny być lekko szkliste.Łyżką cedzakową wyjmujemy owoce i nakładamy je do słoików.Gdy obgotujemy wszystkie gruszki zagotowujemy jeszcze raz syrop i gorącym zalewamy gruszki.Zakręcamy od razu i ustawiamy do góry dnem do wystygnięcia.Wynosimy w chłodne miejsce jeśli chcemy je przechować na zimę (i nie zjeść od razu).
Gruszki w syropie 2.
Wodę gotujemy z cukrem i przyprawami kilka minut.
Gruszki w syropie 2.
Kolejno wkładamy ćwiartki gruszek do gotującego się syropu.
Gruszki w syropie 2.
Gruszki układamy w słoikach,zalewamy gorącym syropem .

Tagi:

gruszki owoce