Sposób przygotowania:
Gruszki w syropie 2.
Do miski wlewamy zimną wodę i zakwaszamy ją 2 łyżkami soku z cytryny. Gruszki myjemy,obieramy,przekrawamy wzdłuż na cztery części i wycinamy gniazda nasienne.Ćwiartki gruszek od razu wkładamy do wody z sokiem,by nie ściemniały. W garnku gotujemy wodę z cukrem,2 łyżkami soku z cytryny,kolendrą i goździkami.Przygotowujemy syrop ok.3-5 minut i wrzucamy kolejno ćwiartki gruszek tak,by syrop nie przestawał się gotować.Na małym ogniu partiami gotujemy gruszki ok.10 minut.Powinny być lekko szkliste.Łyżką cedzakową wyjmujemy owoce i nakładamy je do słoików.Gdy obgotujemy wszystkie gruszki zagotowujemy jeszcze raz syrop i gorącym zalewamy gruszki.Zakręcamy od razu i ustawiamy do góry dnem do wystygnięcia.Wynosimy w chłodne miejsce jeśli chcemy je przechować na zimę (i nie zjeść od razu).