Sposób przygotowania:
Gruszki zapiekane
Gruszki umyć i razem ze skórką przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Wodę z cukrem, goździkami, cynamonem i skórką pomarańczową zagotować. Włożyć gruszki i ugotować, wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć do białości. Wywar z gruszek odcedzić. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody. 150 ml kompotu z gruszek zagotować, ciągle mieszając wlać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z wodą, zagotować. Następnie odstawić z ognia i wymieszać z utartymi żółtkami. Przygotowanym sosem zalać gruszki i zapiec w gorącym piekarniku. Przed podaniem zapieczone gruszki posypać tartą czekoladą i posiekanymi orzechami.