2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1486]

Gyros na sałacie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pierwszy raz robiłam tradycyjnego gyrosa na sałacie i dla mnie smakuje jeszcze lepiej niż na kapuście pekińskiej,szczerze polecam..:)

Gyros na sałacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gyros na sałacie

 

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 opakowanie miksu sałat kruchych
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 4 łyżki ketchupu łagodnego
  • sól do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Gyros na sałacie
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oprószamy przypraw do gyrosa, mieszamy z olejem i smażymy na patelni, aż mięso będzie miękkie. Studzimy. Połowę sałaty wsypujemy do miski, paprykę wydrążoną kroimy w kostkę tak samo ogórka konserwowego, układamy warzywa na sałacie dodajemy osaczoną z zalewy kukurydzę ,na to kładziemy warstwowo mięso i smarujemy majonezem,oprószamy solą i pieprzem polewamy ketchupem. Przykrywamy resztą sałaty,dekorujemy kleksami ketchupu. Schładzamy 2 godziny w lodówce i podajemy z pieczywem lub solo.
Gyros na sałacie
czerwoną paprykę kroję w kostkę tak samo ogórki konserwowe
Gyros na sałacie
układamy warstwowo na sałacie pokrojone warzywa
Gyros na sałacie
przykrywamy pieczonym na patelni mięsem..
Gyros na sałacie
smarujemy majonezem ketchupem i dekorujemy