Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 859]

Roszponka z awokado i grejpfrutem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Sałatka na roszponce z kawałkami awokado i grejpfruta. Cytrus ten orzeźwia nieco mdłe awokado i nadaje sałatce soczystości i wyraźnego smaku.

Roszponka z awokado i grejpfrutem

Składniki:

Roszponka z awokado i grejpfrutem

 

  • 2 garści roszponki
  • 50 g sera sałatkowo-kanapkowego
  • 1/2 szt awokado
  • 1/2 szt grejpfruta
  • 1 łyżka ziaren słonecznika

DRESSING:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii

Sposób przygotowania:

Roszponka z awokado i grejpfrutem
Składniki dressingu rozetrzeć w małej miseczce i odstawić. Umytą i odwirowaną roszponkę rozłożyć na talerzu lub w niskiej i szerokiej miseczce. Ser pokroić w kostkę i ułożyć na roszponce razem z kawałkami grejpfruta. Wyjęłam sam miąższ, który nie jest taki gorzki.

Połówkę awokado obrać i pokroić w plasterki bądź kostkę, jak kto woli :) Posypać ziarnami słonecznika i polać przygotowanym dressingiem. Słonecznik można wcześniej podprażyć na suchej patelni, wtedy będzie jeszcze smaczniejszy.

Smacznego