Sposób przygotowania:
Gyros z indyka.
Mięso wypłukać w zimnej wodzie, usunąć błonki i pokroić w kostkę ok.5 cm.Włożyć do miski,posypać przyprawą gyros i wlać łyżkę oleju, dokładnie wymieszać ręką, aby przyprawa równomiernie przykryła mięso, wstawić do lodówki na ok.1 godzinę (można dłużej).Sałaty (ja kupuję gotową mieszankę) wymieszać ze startą marchewką i sosem winegret i wstawić do lodówki.W osolonym i lekko osłodzonym wrzątku obgotować ok.5 min. (od momentu zagotowania) różyczki brokuła.Odcedzić . Śmietanę,majonez,przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany szczypiorek doprawić pieprzem kolorowym i solą i wymieszać, schłodzić. Ryż ugotować w osolonym wrzątku, wraz z przyprawą curry.Czas gotowania zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ok.15 minut. W trakcie gotowania łyżką lekko mieszać , aby przyprawa lekko zabarwiła na żółto cały ryż w torebkach, a nie tylko ten na zewnątrz.Ugotowany zahartować zimną wodą i osączyć. Mięso wyjąć z lodówki, włożyć do rękawa do pieczenia, spiąć, nakłuć ok.5 dziurek w rękawie wykałaczką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na ok.50 minut. Na talerzach rozłożyć ryż, obok brokuły i mix sałat.Na ryż nałożyć upieczone mięso.Polać je sosem czosnkowym i posypać odrobiną szczypiorku. Dla miłośników gyrosa a omijających fast-foody taki obiad to pewien kompromis.Smakował całej rodzinie.
Babciagramolka
Sarenka
luna
kinga
iwi69
misia53
msewka
Curry dodałam tylko do wody, w której gotowałam ryż, więc z powodzeniem możesz je pominąć.
Jojo
góralka
kasik12
dzastina