pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Gyros z cebulką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

popularna sałatka gyros ze świeża cebulką i sosem jogurtowym

Gyros z cebulką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gyros z cebulką

 

  • piersi z kurczaka 40 dag
  • sól lniana 1 łyżeczka
  • przyprawa do gyrosa 1 łyżka
  • zioła prowansalskie 1 szczypta
  • olej 1 łyżka
  • cebulka mała 1
  • ogórek konserwowy 3
  • keczup do smaku
  • majonez 1 łyżeczka
  • jogurt naturalny 4 łyżki
  • pieprz biały do smaku
  • kapusta pekińska 1/2

Sposób przygotowania:

Gyros z cebulką
Piersi z kurczaka kroimy w kosteczkę. Posypujemy solą lnianą, ziołami prowansalskimi oraz przyprawą do gyros. Mieszamy i odstawiamy na godzinkę do lodówki. W międzyczasie szatkujemy kapustę pekińską. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy przyprawione piersi z kurczaka. Smażymy na rumiana na średnim ogniu. Na spód miski wykładamy usmażonego kurczaka. Kurczaka posypujemy drobno pokrojoną cebulką i ogórkiem konserwowym. Polewamy keczupem. Na wierzch kładziemy pokrojoną kapustę pekińską. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym i pieprzem białym. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Odstawiamy do lodówki na kilkadziesiąt minut. Podajemy schłodzoną. Smacznego.
Gyros z cebulką
Pokrojone piersi z kurczaka przyprawiamy i smażymy
Gyros z cebulką
Z jogurtu naturalnego, majonezu i pieprzu białego przygotowujemy sos
Gyros z cebulką
Cebulę drobno kroimy a kapustę pekińską szatkujemy
Gyros z cebulką
Składniki łączymy polewamy keczupem