Sposób przygotowania:
Gyrosik Philipp'a
Filet pokroić w cienkie paski ( dobrze , jak jest lekko zmrożone - łatwiej uzyskać równe , cienkie odcinki) , wrzucić do miski , wlać dwie łyżki stołowe oleju , dodać przyprawę do gyrosa wszystko wymieszać tak aby mięso było otoczone przyprawą i odstawić na 15 minut. Ugotować ryż ( ja gotuję ten w woreczkach) wg przepisu na opakowaniu . Sałatę " porwać " na kawałki , doprawić sosem sałatkowym. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju , rozgrzać i wyłożyć na nią mięsko. Smażyć na złoty kolor.Podgrzać w rondlu sos słodko - kwaśny Łowicz . Danie złożone z mięsa a la gyros , ryżu polanego sosem słodko - kwaśnym Łowicz , sałaty będzie smakowało każdemu. Wymyśliłam je latem dla mojego wnuka niejadka i o dziwo! dziecko zjadło całą porcję bez namawiania :)Stąd nazwa " Gyrosik Philipp'a "
Netka
PaniMISIOWA
Wokalista
evita0007