BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1259]

Hekele po mojemu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam smaczną sałatkę z wymoczonych śledzi, ogórka kiszonego, jajek ugotowanych na twardo, musztardy i innych dodatków. Jest to śląska bardzo lubiana sałatka.

Hekele po mojemu

Składniki:

Hekele po mojemu

 

  • filety śledziowe około 500 g,
  • jajka ugotowane na twardo 4 szt,
  • ogórki kiszone 3 szt,
  • cebula czerwona 1 szt (może być żółta),
  • musztarda ostra 1 -2 łyżki,
  • pieprz świeżo mielony,
  • olej 1 łyżka,

Sposób przygotowania:

Hekele po mojemu
Filety śledziowe wymoczyć około 30 minut ( w zależności od słoności), a następnie pokroić w drobną kostkę.

Ogórki i obraną czerwoną cebulę również drobno pokroić w kostkę.

Jajka ugotować na twardo, po ugotowaniu przepłukać zimną wodą obrać i pokroić w kostkę ( ale nie za drobną aby nam się nie zrobiła papka).

Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski.

Musztardę utrzeć z olejem i dodać do sałatki.

Wszystko razem delikatnie wymieszać, doprawiając do smaku pieprzem.