Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole ma się pojawić 12 potraw, które zawierają wszystkie płody ziemi. Zboża, grzyby, mak czy miód to jedne z kluczowych elementów, które grają pierwsze skrzypce w świątecznych daniach.
Nie wyobrażamy sobie jednak Świąt bez karpia czy wigilijnej sałatki śledziowej, dlatego serdecznie zapraszamy fanów dobrego smaku do zapoznania się z naszymi przepisami z tej kategorii.
Śledź jest bardzo wdzięcznym elementem wielu dań, ze względu na swój intensywny, słonawy smak nie potrzebuje zbyt wielu dodatków, by cieszyć podniebienia zgromadzonych biesiadników. Najbardziej popularne są śledzie po japońsku lub śledzie pod pierzynką.
W obu przypadkach ryba zostaje doprawiona śmietanowo-majonezowym sosem oraz startym jabłkiem lub cebulką. Wigilijna sałatka śledziowa może zawierać także sezonowe rarytasy takie jak orzechy włoskie czy suszone śliwki.
W niektórych rejonach Polski lokalni mieszkańcy nie wyobrażają sobie tej tradycyjnej potrawy bez gotowanego ziemniaka. Na jakie smaki Wy się zdecydujecie, zależy tylko od Was. Życzymy smacznego!
Zdjecie: Fotolia
Śledź jest bardzo wdzięcznym elementem wielu dań, ze względu na swój intensywny, słonawy smak nie potrzebuje zbyt wielu dodatków, by cieszyć podniebienia zgromadzonych biesiadników. Najbardziej popularne są śledzie po japońsku lub śledzie pod pierzynką.
W obu przypadkach ryba zostaje doprawiona śmietanowo-majonezowym sosem oraz startym jabłkiem lub cebulką. Wigilijna sałatka śledziowa może zawierać także sezonowe rarytasy takie jak orzechy włoskie czy suszone śliwki.
W niektórych rejonach Polski lokalni mieszkańcy nie wyobrażają sobie tej tradycyjnej potrawy bez gotowanego ziemniaka. Na jakie smaki Wy się zdecydujecie, zależy tylko od Was. Życzymy smacznego!
Zdjecie: Fotolia