Sposób przygotowania:
Herbatka z pestek awokado
Pestki z awokado dokładnie umyć, powycierać papierowym ręcznikiem i dobrze wysuszyć. Teraz, w okresie zimowym, najlepiej położyć je w miseczce lub papierowym kartoniku, na lub blisko grzejnika.
Wysuszone pestki obrać ze skorki, która zrobi się dość krucha i łamliwa. Obrane pokroić w jak najmniejsza kostkę.
Pokrojone pestki ułożyć na blaszce i włożyć na około 4 - 5 minut do nagrzanego piekarnika by się lekko zrumieniły . Najlepiej, gdy akurat coś w tym piekarniku pieczemy, by go nie włączać specjalnie do tych pestek. Takie zrumienione kawałki, po zmieleniu maja ładny, charakterystyczny zapach. Zrumienione, dokładnie wystudzone pestki przełożyć do rozdrabniacza, blendera i zmiksować, rozdrobnić.
Szczerze mówiąc, nie udało mi się ich jeszcze w moim malutkim blenderze - rozdrabniaczu, zmielić na jednolity pyłek, wiec tak jak widać na zdjęciu, pozostaną jakieś większe kawałeczki również.
proszek przesypać do słoiczka i gdy tylko najdzie nas ochota na awokadową herbatkę, to wystarczy zalać ten proszek wrzątkiem, odczekać kilka minut i sobie wypić. H
erbatka ma to do siebie, że im dłużej stoi tym bardziej jej kolor staje się intensywniejszy, trzeba tylko od czasu do czasu zamieszać łyżką, i poczekać aż proszek ponownie opadnie na dol. Kolor herbatki zależy rowniez od ilości wsypanego proszku.
Wysuszone pestki obrać ze skorki, która zrobi się dość krucha i łamliwa. Obrane pokroić w jak najmniejsza kostkę.
Pokrojone pestki ułożyć na blaszce i włożyć na około 4 - 5 minut do nagrzanego piekarnika by się lekko zrumieniły . Najlepiej, gdy akurat coś w tym piekarniku pieczemy, by go nie włączać specjalnie do tych pestek. Takie zrumienione kawałki, po zmieleniu maja ładny, charakterystyczny zapach. Zrumienione, dokładnie wystudzone pestki przełożyć do rozdrabniacza, blendera i zmiksować, rozdrobnić.
Szczerze mówiąc, nie udało mi się ich jeszcze w moim malutkim blenderze - rozdrabniaczu, zmielić na jednolity pyłek, wiec tak jak widać na zdjęciu, pozostaną jakieś większe kawałeczki również.
proszek przesypać do słoiczka i gdy tylko najdzie nas ochota na awokadową herbatkę, to wystarczy zalać ten proszek wrzątkiem, odczekać kilka minut i sobie wypić. H
erbatka ma to do siebie, że im dłużej stoi tym bardziej jej kolor staje się intensywniejszy, trzeba tylko od czasu do czasu zamieszać łyżką, i poczekać aż proszek ponownie opadnie na dol. Kolor herbatki zależy rowniez od ilości wsypanego proszku.
Renata9
Netka
Zdrowa jest na pewno, czy smaczna ? Ja lubię takie zdrowotne herbatki :)
Mniam1
Netka
Ja rowniez całkiem niedawno się dowiedziałam :)