SUPERPRZEPIS

Bezglutenowe daktylowe kulki

  • 3
  • CORAL
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Bezglutenowe daktylowe kulki

Dawno ich nie robiłam i zapomniałam jak są smaczne. Wcześniej dodawałam rodzynki, dzisiaj proponuję jagody goji.

Składniki:

Bezglutenowe daktylowe kulki

 

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe daktylowe kulki

blendowanie

Bezglutenowe daktylowe kulki
Do dokładnie zblendowanej masy dodajemy bakalie

Daktyle i imbir kroimy w paski, zalewamy kilkoma łyżkami gorącej wody, mieszamy i przykrywamy na ok. 10 minut. Max. 10 łyżek wody. Lekko zmiękczone wyławiamy z wody, trochę jaj możemy zostawić, blendujemy. Blender powinien mieć moc min. 700 W.


Jagody goji zalewamy niewielką ilością gorącej wody, po kilku minutach dokładnie odcedzamy wodę.
Do starannie zblendowanej masy dodajemy posiekane orzechy, jagody goji, sezam, lekko mieszamy.

formowanie

Bezglutenowe daktylowe kulki
Gotowe kulki przekładamy na deseczkę i wkładamy do lodówki

Od razu dosypujemy też proso, dokładnie mieszamy składniki. Następnie lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha laskowego. Przekładamy na deseczkę i wkładamy do lodówki, gdzie oczekują na naszych gości. Na pewno będą zachwyceni.