lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Imbir konserwowany w cukrze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Znakomity imbir do słodkich i pikantnych potraw

Imbir konserwowany w cukrze

Składniki:

Imbir konserwowany w cukrze

 

  • 30 dag świeżego imbiru
  • 2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1/2 kg cukru

 

Sposób przygotowania:

Imbir konserwowany w cukrze
Oczyść kłącze imbiru. Obierz go i pokrój w drobniutką kostkę.Zagotuj sól z wodą. Gdy woda zacznie wrzeć wsyp do niej pokrojony imbir. Gotuj imbir na wolnym ogniu przez 10 minut.Po tym czasie odcedź go z wrzątku,wrzuć do rondelka i zasyp cukrem.Smaż jak konfitury,mieszając by nie przywarł do dna rondla przez 3 godziny.Przełóż do słoiczka i zamknij szczelnie.