mala-madzia

mala-madzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 47]

Książka Kucharska: Pieczemy domowe pieczywo!

Irlandzki chleb sodowy

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

W przedświątecznym natłoku obowiązków taki chlebek na pewno nie sprawi nikomu żadnego kłopotu, zadziwiająco szybko się go piecze.

Irlandzki chleb sodowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Irlandzki chleb sodowy

 

  • 250 g mąki białej
  • 250 g mąki razowej lub graham plus nieco do posypania
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 300 ml maślanki

Sposób przygotowania:

Irlandzki chleb sodowy
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. C. Przesiewamy oba gatunki mąki, sodę i sól do miski. Dorzucamy otręby, które pozostały na dnie sita. Robimy zagłębienie na środku i wlewamy w nie maślankę. Stopniowo łączymy maślankę z suchymi składnikami drewnianą łyżką, aż powstanie luźne ciasto. Wyrabiamy je lekko dłońmi i przekładamy na blat posypany mąką. Zagniatamy chwilę i formujemy kulę. Układamy ciasto na nasmarowanej oliwą i posypanej odrobiną mąki pszennej blasze i lekko je spłaszczamy, by powstał okrągły bochenek. Ostrym nożem robimy na wierzchu dwa krzyżujące się nacięcia do połowy wysokości ciasta. Posypujemy resztą mąki. Pieczemy 30 minut, aż chleb ładnie wyrośnie i przyrumieni się, a popukany w dno będzie wydawać pusty odgłos (jeśli sprawia wrażenie wilgotnego w środku i ciężkiego, należy wstawić go do piekarnika na 3-5 minut, a potem raz jeszcze sprawdzić). Zdejmujemy chleb z blachy, żeby całkowicie ostygł. Podajemy najlepiej w dniu upieczenia, gdyż szybko czerstwieje, ewentualnie następnego dnia, opieczony :)
Irlandzki chleb sodowy
Mieszamy mąki ze sobą, dodajemy sodę i sól.
Irlandzki chleb sodowy
W środek wlewamy maślankę.
Irlandzki chleb sodowy
Z wyrobionego ciasta formujemy kulę.
Irlandzki chleb sodowy
Gdy chlebek jest na blasze, robimy nożem nacięcia i posypujemy mąką.

Tagi:

chleb pieczywo