Sposób przygotowania:
Irlandzki chleb sodowy
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. C. Przesiewamy oba gatunki mąki, sodę i sól do miski. Dorzucamy otręby, które pozostały na dnie sita. Robimy zagłębienie na środku i wlewamy w nie maślankę. Stopniowo łączymy maślankę z suchymi składnikami drewnianą łyżką, aż powstanie luźne ciasto. Wyrabiamy je lekko dłońmi i przekładamy na blat posypany mąką. Zagniatamy chwilę i formujemy kulę. Układamy ciasto na nasmarowanej oliwą i posypanej odrobiną mąki pszennej blasze i lekko je spłaszczamy, by powstał okrągły bochenek. Ostrym nożem robimy na wierzchu dwa krzyżujące się nacięcia do połowy wysokości ciasta. Posypujemy resztą mąki. Pieczemy 30 minut, aż chleb ładnie wyrośnie i przyrumieni się, a popukany w dno będzie wydawać pusty odgłos (jeśli sprawia wrażenie wilgotnego w środku i ciężkiego, należy wstawić go do piekarnika na 3-5 minut, a potem raz jeszcze sprawdzić). Zdejmujemy chleb z blachy, żeby całkowicie ostygł. Podajemy najlepiej w dniu upieczenia, gdyż szybko czerstwieje, ewentualnie następnego dnia, opieczony :)
mala-madzia
Już jeden prawie zjedzony i biorę się za pieczenie drugiego hi hi :)
zewa
Kilka razy widziałam w telewizji chleb na sodzie ale jakoś nie miałam okazji go upiec. Twój wygląda apetycznie, więc chyba się skuszę ale dopiero po świętach. Oczywiście jak mi piekarnika do reszty szlak nie trafi, hi, hi.
mala-madzia
Hehe bez piekarnika to sobie dnia nie wyobrazam zadnego:P
A chlebek naprawde goraco polecam:) mozna do niego dodawac tez ziarna i suszone owoce nawet, czego tylko dusza zapragnie a wspanialy intensywny zapach powala na kolana:P
iziona
jaNina
edytaha
2milutka
mala-madzia
Czyżby w swojej formie do pieczenia-nagrodzie? ;)
Edytko, kuś się kuś, nie pożałujesz na pewno ;) choć smak ma specyficzny i aromat także, ale jest naprawdę bardzo łatwy :)
Netka
mala-madzia
Piekłaś z jakimiś dodatkami czy czysty?
robaczek
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki