mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Jabłka pieczone w cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pięknie się prezentują i świetnie smakują, najlepsze na ciepło:)

Jabłka pieczone w cieście

Składniki:

Jabłka pieczone w cieście

 

  • 1 margaryna
  • 300g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 szk. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6- 9 jabłek - (w zależności od wielkości formy) - u mnie 9 szt.
  • cynamon - szczypta
  • rodzynki
  • do posypania cukier puder

Sposób przygotowania:

Jabłka pieczone w cieście
Z margaryny, serka,mąki, cukru waniliowego i proszku zagnieść ciasto.
Podzielić je na pół. Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć nim formę (wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą)
Jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne.
Na ciasto w blaszce układać jabłka wydrążeniem do dołu
(rodzynki mają być w wydrążeniu). Jabłka posypać cynamonem.
Na to rozwałkować drugą część ciasta. Piec w piekarniku na złoty kolor w temperaturze 175st. C.
Po upieczeniu jeszcze ciepłe polać lukrem lub ostudzone posypać cukrem pudrem.