Ann

Ann

Starszy Kucharz
[Przepisów: 26]

Jabłka pod pierzynką z kruszonki 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Szybciutki deser z jabłek. Pyszny i bardzo prosty.

Jabłka pod pierzynką z kruszonki 3

Składniki:

Jabłka pod pierzynką z kruszonki 3

 

Sposób przygotowania:

Jabłka pod pierzynką z kruszonki 3
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki lub grubsze plasterki. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym mąką i posypanym bułką tartą. Można skropić sokiem z cytryny. Mąkę i cukier wsypujemy do jednej miski i mieszamy, dodajemy rozdrobnione masło i całość wyrabiamy rękami. Konsystencja wyrobionego ciasta musi się kruszyć, tak aby można było łatwo je rozsypać na jabłkach. Kiedy kruszonka jest już gotowa rozsypujemy ją na przygotowanych jabłkach. Całość wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na 15 minut. Wyjmujemy kiedy kruszonka się przyrumieni.