jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Jabłka w biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

jabłka w biszkopcie doskonały deser na jesienne dni

Jabłka w biszkopcie

Składniki:

Jabłka w biszkopcie

 

Sposób przygotowania:

Jabłka w biszkopcie
Naczynie żaroodporne wysmarować dość grubo masłem, wysypać grubo tartą bułką. Jabłka obrać przekrajać na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć połówki jabłek jedna obok drugiej w przygotowanym naczyniu. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka z dodatkiem cukru i 1 łyżki wody utrzeć, a następnie wymieszać z mąką. Ubić sztywną pianę z białek, dodać 2 dag cukru i jeszcze trochę ubić. Wymieszać ciasto z pianą. Oblać ciastem jabłka i od razu wstawić do pieczenia w średnio nagrzanym piekarniku. Gdy biszkopt zaczyna sie rumienić i zaczynają byc widoczne pęknięcia jabłek, potrawa jest gotowa. Podawać deser gorący, posypany cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.