Sposób przygotowania:
Jabłka w cieście 7
Jabłka obieramy ze skórki, następnie kroimy w cienkie plasterki, wykrawamy gniazda. Zamiast jabłek można użyć śliwek. Należy pamiętać, aby owoce były słodkie. Następnie bierzemy dwie miski jedną dużą i drugą średnią. Do większej miski przesiewamy szklankę mąki, dodajemy szklankę wody oraz cukier. Wszystko mieszamy tak, aby nie było grudek. Jajka rozbijamy, do dużej miski dodajemy żółtka i znowu mieszamy ciasto, aby nie było grudek. Do małej miski natomiast białka, które wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Sól pozwala lepiej ubić białka. Następnie pianę z białek dodajemy do dużej miski i delikatnie łączymy. Następnie rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni (jest najlepszy do smażenia). Jabłka maczamy w cieście i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Ja podaję z cukrem pudrem, ale można także podawać z miodem, syropem klonowym.