lindis7

lindis7

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Jabłka zapiekane w sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Sama słodycz, czyli deserek jabłkowy dla każdego.

Jabłka zapiekane w sosie

Składniki:

Jabłka zapiekane w sosie

 

  • 40 dag jabłek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki obranych, zrumienionych i posiekanych migdałów
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki wina
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • 8 sztuk kruchych herbatników lub biszkoptów

Sposób przygotowania:

Jabłka zapiekane w sosie
Żółtko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Z mleka i budyniu w proszku przygotować budyń, wymieszać z utartym żółtkiem z cukrem, posiekanymi migdałami, umytymi i osączonymi rodzynkami. Umyte i obrane jabłka przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i do wgłębienia nałożyć przygotowany krem. Na wysmarowanej tłuszczem blasze ułożyć herbatniki lub biszkopty, na nich położyć jabłka z kremem i piec w piekarniku około 20 minut. Pod koniec pieczenia skropić je niewielką ilością wina i dopiec pod przykryciem. Upieczone jabłka wyłożyć na ogrzany półmisek.