Antenka

Antenka

Kucharz
[Przepisów: 9]

Jabłka zapiekane z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Deser jest pysszzzny, zdrowy, małokaloryczny, łatwy w wykonaniu i pięknie pachnie po wyjęciu z piekarnika....:)

Jabłka zapiekane z kruszonką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jabłka zapiekane z kruszonką

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłka zapiekane z kruszonką
Dno naczynia żaroodpornego lub innej formy do pieczenia wysmarować łyżką masła śmietankowego. Jabłka umyć, obrać i pokroić w talarki, ćwiartki. Jabłka połączyć z żurawiną i wymieszać. Dodać wyciśnięty sok z cytryny, polać dwiema łyżkami syropu waniliowego oraz posypać cynamonem i gałką muszkatołową. Ułożyć na dnie naczynia lub formy. W miseczce połączyć szklankę musli, dodać posiekane orzechy i jadalne kasztany, dodać łyżkę brązowego cukru. Połączyć to z masłem i rozetrzeć w palcach w formę kruszonki. Na jabłka usypać mieszankę kruszonki i piec w piekarniku ok. 30-40 min w 180 ̊C. Jabłka mają być miękkie a kruszonka złocista ;) Deser polecam z łyżką jogurtu lub gałką lodów waniliowych.
Jabłka zapiekane z kruszonką
Etap 1
Jabłka zapiekane z kruszonką
Etap 2