Sposób przygotowania:
Jabłka zapiekane z kruszonką
Dno naczynia żaroodpornego lub innej formy do pieczenia wysmarować łyżką masła śmietankowego. Jabłka umyć, obrać i pokroić w talarki, ćwiartki. Jabłka połączyć z żurawiną i wymieszać. Dodać wyciśnięty sok z cytryny, polać dwiema łyżkami syropu waniliowego oraz posypać cynamonem i gałką muszkatołową. Ułożyć na dnie naczynia lub formy. W miseczce połączyć szklankę musli, dodać posiekane orzechy i jadalne kasztany, dodać łyżkę brązowego cukru. Połączyć to z masłem i rozetrzeć w palcach w formę kruszonki. Na jabłka usypać mieszankę kruszonki i piec w piekarniku ok. 30-40 min w 180 ̊C. Jabłka mają być miękkie a kruszonka złocista ;) Deser polecam z łyżką jogurtu lub gałką lodów waniliowych.