Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Jabłko w karmelu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczny bardzo słodki deser z jabłkiem

Jabłko w karmelu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jabłko w karmelu

 

Sposób przygotowania:

Jabłko w karmelu
W rondelu zagotowujemy cukier z wodą, od momentu aż cały cukier się rozpuści. Wtedy czekamy 10 minut (aż nabierze złotego koloru). Zdejmujemy z ognia, delikatnie dolewamy śmietanę. Czekamy jeszcze chwilę chwilę aż zgęstnieje. Całe jabłko zanurzamy w karmelu, następnie obklejamy dookoła słonecznikiem, na wierzchu układamy żurawinę zaś niżej rodzynki. Tak "ubrane" kładziemy na stole.
Jabłko w karmelu
Rozpuszczamy cukier w gorącej wodzie i mieszamy