Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Jabłkowe kieszonki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Z resztek ciasta można wyciąć ozdoby, np. w kształcie jabłek, nakleić je na surowe pierożki i dopiero posmarować białkiem

Jabłkowe kieszonki

Składniki:

Jabłkowe kieszonki

 

  • ciasto kruche gotowe wcześniej zrobione 650 g
  • jabłka 500 g
  • cukier 2 łyżki
  • rodzynki 1 łyżka
  • rum lub zapach rumowy 2 łyżki
  • płatki migdałowe
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • mąka do posypania
  • białko

 

Sposób przygotowania:

Jabłkowe kieszonki
Jabłka obrać, przekroić, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Dodać cukier, rum albo zapach, skórkę z cytryny, rodzynki i płatki migdałowe, wymieszać. Ciasto rozwałkować podsypując odrobiną mąki. Dużą szklanką lub salaterką o średnicy 12 cm wyciąć kółka. Na każde kółko nałożyć nadzienie. Brzegi posmarować białkiem. Pierożki składać na pół, dobrze skleić. Wierzchy posmarować pozostałym białkiem. Pierożki ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200° C. Piec przez ok. 20 min, aż się zazłocą.