agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Jadalne kwiatki

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Piękne kwiaty jak żywe na torty- polecam

Jadalne kwiatki

Składniki:

Jadalne kwiatki

 

  • żółty barwnik w proszku- ( na czubek łyżeczki)
  • 100 g cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 80 ml ciepłej wody
  • 4 łyżeczki margaryny
  • 3 krople olejku o dowolnym smaku
  • glukoza 60 gram

Sposób przygotowania:

Jadalne kwiatki
Przygotować składniki na kwiatki, cukier puder przesiać na drobnym sitku, żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, następnie rozpuszczoną żelatynę ostudzić i zmieszać z cukrem pudrem i z glukozą ( bez glukozy masa pęka i nie jest plastyczna), następnie dodać margarynę z temperatury pokojowej, a następnie dodać olejek w dowolnym smaku, wyrabiać energicznie masę marcepanową aby była plastyczna i sprężysta. Na koniec dodać żółty barwnik. i ponownie wyrobić aż całą masa zabarwi się na kolor żółty. Formować ( wycinać przy pomocy wykrawaczek elementy żonkila i sklejać elementy lukrem królewskim) .