AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Jaglanka z chia na mleku z prażonymi migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Płatki jaglane i nasiona chia na mleku posypane słodkimi, prażonymi migdałami i słonecznikiem w cukrze to idealny pomysł na śniadanie, które dostarczy nam wiele energii. Może być też jako słodki deser w ciągu dnia.

Jaglanka z chia na mleku z prażonymi migdałami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jaglanka z chia na mleku z prażonymi migdałami

 

  • 3 łyżki płatków jaglanych
  • 2 łyżki nasion chia
  • mleko

 

 

  • migdały i słonecznik
  • pół szklanki wody
  • około 1.5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Jaglanka z chia na mleku z prażonymi migdałami
Do miseczki wsypać 3 łyżki płatków jaglanych i 2 łyżki nasion chia. Zalać to mlekiem, wymieszać i odstawić do lodówki. ( Najlepiej to zrobić wieczorem, żeby na rano już było gotowe)

Teraz czas na prażone migdały i ziarna słonecznika. Do garnka lub na patelnię wlewamy wodę i dodajemy cukier oraz cynamon.

Razem mieszamy i przez chwilkę podgrzewamy. Dodajemy migdały i słonecznik, mieszamy wszystko razem. Masa cukrowa będzie gęstnieć, będzie przypominać konsystencją syrop.

Cały czas dokładnie mieszamy. Gdy syrop zacznie się krystalizować i masa stanie się biała i sypka, zdejmujemy z ognia.

Migdały i słonecznik możemy przełożyć do sitka o grubych oczkach i nad miseczką potrząsać, w ten sposób nadmiar cukru, który nie przylepił się do migdałów odpadnie.

Tak powstałym cukrem posypujemy jaglankę i na wierzch wykładamy prażone migdały i słonecznik.   
Jaglanka z chia na mleku z prażonymi migdałami
Migdały i ziarna słonecznika w syropie cukrowym
Jaglanka z chia na mleku z prażonymi migdałami
Cukier się już skrytalizował, wszystko już gotowe
Jaglanka z chia na mleku z prażonymi migdałami
Migdały w sitku, trochę potrząsania i można wysypać na jaglankę :-)