Sposób przygotowania:
Jaglanka z chia na mleku z prażonymi migdałami
Do miseczki wsypać 3 łyżki płatków jaglanych i 2 łyżki nasion chia. Zalać to mlekiem, wymieszać i odstawić do lodówki. ( Najlepiej to zrobić wieczorem, żeby na rano już było gotowe)
Teraz czas na prażone migdały i ziarna słonecznika. Do garnka lub na patelnię wlewamy wodę i dodajemy cukier oraz cynamon.
Razem mieszamy i przez chwilkę podgrzewamy. Dodajemy migdały i słonecznik, mieszamy wszystko razem. Masa cukrowa będzie gęstnieć, będzie przypominać konsystencją syrop.
Cały czas dokładnie mieszamy. Gdy syrop zacznie się krystalizować i masa stanie się biała i sypka, zdejmujemy z ognia.
Migdały i słonecznik możemy przełożyć do sitka o grubych oczkach i nad miseczką potrząsać, w ten sposób nadmiar cukru, który nie przylepił się do migdałów odpadnie.
Tak powstałym cukrem posypujemy jaglankę i na wierzch wykładamy prażone migdały i słonecznik.
Teraz czas na prażone migdały i ziarna słonecznika. Do garnka lub na patelnię wlewamy wodę i dodajemy cukier oraz cynamon.
Razem mieszamy i przez chwilkę podgrzewamy. Dodajemy migdały i słonecznik, mieszamy wszystko razem. Masa cukrowa będzie gęstnieć, będzie przypominać konsystencją syrop.
Cały czas dokładnie mieszamy. Gdy syrop zacznie się krystalizować i masa stanie się biała i sypka, zdejmujemy z ognia.
Migdały i słonecznik możemy przełożyć do sitka o grubych oczkach i nad miseczką potrząsać, w ten sposób nadmiar cukru, który nie przylepił się do migdałów odpadnie.
Tak powstałym cukrem posypujemy jaglankę i na wierzch wykładamy prażone migdały i słonecznik.
lukrowanepierniczki
mocsłodkości