zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2387]

Jagody na zimową porę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Jagody przywiozłam z drugiego końca Polski. U nas ich nie ma bo jest sucho, więc moja siostra była tak dobra, że gdy ja zwiedzałam to i owo, ona poszła do lasu i nazbierała jagódek. Zapakowałam więc trochę do słoiczków.

Jagody na zimową porę Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jagody na zimową porę

 

  • 2 kg jagód
  • 800 g cukru
  • 2 konfitur fix ( 2 x 25 g )

Sposób przygotowania:

Jagody na zimową porę
Jagody przebrać, szybko opłukać i odcedzić na sicie. Przełożyć je do garnka, wsypać cukier wymieszany z konfitur fix i wszystko wymieszać. Wszystko doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty.

Gorącą konfiturą napełnić słoiczki i szybko, szczelnie zakręcić zakrętki.

Zostawić do wystudzenia a potem przechowywać w chłodnym miejscu. 
Jagody na zimową porę
jagody umieścić w garnku i dodać cukier oraz konfitur fix
Jagody na zimową porę
wszystko zagotowac i gotować trzy minuty.
Jagody na zimową porę
gorącą kofiturą napełnić słoiczki i zakręcić

Tagi:

owoce jagody