Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Jagody w syropie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Smaczne skarby lasu zamknięte w słoiczkach. Zimową porą to wspaniały sok, a same owoce to dodatek do ciast i deserów.

Jagody w syropie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jagody w syropie

 

  • ok 2l jagód
  • 2 szklanki wody
  • 3 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Jagody w syropie
Jagody przepłukać pod bieżącą wodą, pozbywając się przejrzałych owoców. Odsączyć i włożyć do słoiczków. Przygotować syrop umieszczając cukier i wodę w garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zagotować. Gorącym syropem zalewać jagody. Zakręcić słoiczki i pasteryzować przez 10 min. Smacznego!
Jagody w syropie
Umyte i odsączone jagody nałożyć do słoiczków.
Jagody w syropie
Do garnka wsypać cukier i zalać wodą. Podgrzewać do zagotowania.

Tagi:

owoce jagody