anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Jagody z bitą śmietaną i amaretti

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Prosty przepis na smaczny deser zawsze wykorzystuję, gdy nie mam czasu lub ochoty na bardziej pracochłonne słodkości.

Jagody z bitą śmietaną i amaretti

Składniki:

Jagody z bitą śmietaną i amaretti

 

  • ciasteczka amaretti 8 szt.
  • śmietana kremowa 30% 200 g
  • cukier puder 1 łyżka
  • jagody 200 g
  • sos czekoladowy do smaku

 

Sposób przygotowania:

Jagody z bitą śmietaną i amaretti
Schłodzoną kremówkę ubijam mikserem. Pod koniec ubijania stopniowo dodaję cukier puder, ciągle miksując.
Przebrane jagody szybko opłukuję na sitku i dokładnie odsączam.
W miseczkach lub pucharkach układam warstwami: jagody, bitą śmietanę, jagody i pokruszone ciasteczka amaretti. Całość dekoruję sosem czekoladowym.