kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Jagody zapiekane pod kokosową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Owoce zapiekane pod kruszonką czyli crumble to idealny deser dla leniwych łasuchów. Pyszny, owocowy z chrupiącą kruszonka a do ego sam się robi.

Jagody zapiekane pod kokosową kruszonką

Składniki:

Jagody zapiekane pod kokosową kruszonką

 

  • (na 4 porcje)
  • jagody (świeże lub mrożone)
  • opcjonalnie 4 łyżeczki dżemu jagodowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • maka pszenna

Sposób przygotowania:

Jagody zapiekane pod kokosową kruszonką
W kokilkach układamy jagody. Jeśli lubimy słodkie desery do każdego naczynka nakładamy łyżeczkę dżemu jagodowego. Z mąki, masła, wiórków kokosowych, cukru i cukru waniliowego zagniatamy kruszonkę tak aby miała konsystencje mokrego piasku. Przykrywamy nią owoce i zapiekamy 15-18 minut w 180 stopniach C.

Tagi:

mak jagody owoce