marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Jagodowe pierożki zapiekane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Desery lub potrawy z jagodami lub jagód są nadal na topie i spożywa się je w konfiturze,pierogach,omletach lub ciastach.

Jagodowe pierożki zapiekane

Składniki:

Jagodowe pierożki zapiekane

 

  • 500 g.mąki pszennej,
  • kostka margaryny do pieczenia,
  • 4 żółtka,
  • kartonik śmietanki 30% lub szklanka mleka letniego,
  • saszetka drożdży suchych (ok.7g.),
  • 2 łyżeczki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • cukier puder do posypania
  • słoiczek jagód świeżych lub małe opakowanie mrożonych,
  • arkusz pergaminu na blachę.

Sposób przygotowania:

Jagodowe pierożki zapiekane
Z podanych składników zrobić zaczyn i odstawić na kwadrans, po czym dodać mąkę przesianą, kostka miękkiej margaryny, żółtka, cukier waniliowy. Wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Potem rozwałkować, posypując mąką pod spód i wykrawać szklanką kółka. Jagody jeśli świeże, przebrać i opłukać, a jeśli mrożone rozmrozić i odsączyć. Nakładać łyżeczką owoce na kółka, zalepić dokładnie i układać na blasze wyłożonej pergaminem. Nagrzać piekarnik do 200 st. C i do nagrzanego wstawić blachę z zawartością. Piec z ok.25 min. Po upieczeniu wyjąć blachę, a pierożki zsunąć łopatką kuchenną na tacę i posypać cukrem pudrem przed spożyciem.